Recent forum postings ...
Yesterday
Fly KLM Mon CTL
2 days ago
SCHEDULE FLIGHT BOEING 737
3 days ago
Law and rules in KLM VA
2021-04-04
Flying a Tour.
ACARS landing rate not properly calculated
Cost index


 
Over on-line vliegen

We delen een prachtige hobby: het vliegen met vliegsimulatoren. We genieten van de slimme software, die het vliegen met grote precisie nabootst en van de landschappen, die onder ons voorbijglijden. Dat op zich maakt onze hobby al fascinerend, maar we kunnen nog dichter bij de realiteit komen … door online te vliegen.
Bij online-vliegen maak je contact met een netwerk, waar ook andere simulator-piloten op vliegen en waar verkeersleiders je vlucht begeleiden, zoals dat in de real world ook gaat. Vaak kom je collega's onderweg in de lucht tegen, maar nog vaker op vliegvelden, waar je vlucht begint of waar je aankomt. Dat maakt onze hobby levendiger, spannender en nog interessanter dan het al was.
De meeste simulator-piloten zijn begonnen als offline piloot en soms moet er een drempel overwonnen worden om online te gaan. Vaak komt dat doordat men onbekend is met online-vliegen en doordat men er een te ingewikkelde voorstelling van heeft. Daarom willen we hier in het kort uitleggen wat ervoor nodig is om online te kunnen vliegen.

Wat is er nodig voor online vliegen?
Zoals hierboven al aangegeven: je moet contact maken met een netwerk. Één van die netwerken wordt wereldwijd geboden door IVAO (International Virtual Aviation Organisation - een andere is Vatsim). In dit voorbeeld wordt je lid van IVAO.

Om contact te kunnen maken heeft IVAO een stukje software, een transponder geheten, dat net als in de real world, een code uitzendt, waarmee je herkenbaar bent op het netwerk (op de radar). Je kunt dat stukje software (IVAP of Altitude) bij IVAO downloaden (gratis! en beschikbaar voor verschillende simulator software) en nadat je het hebt geïnstalleerd wordt het automatisch met je flightsimulator geladen. 

Tegelijkertijd met IVAP wordt geluids-communicatie software (bijv. teamspeak) geïnstalleerd, waarmee je radiocontact met de verkeersleiders kunt hebben.

Radiocommunicatie
Die radiocommunicatie wordt door piloten, die het online-vliegen nog niet zo goed kennen vaak wel ingewikkeld gevonden, maar het bestaat hoofdzakelijk uit makkelijk te leren standaard zinnetjes, die in bepaalde situaties worden uitgesproken. Als je bijvoorbeeld een vlucht wilt maken, dan vul je m.b.v. IVAP een formuliertje (een flightplan) in met de belangrijkste vluchtgegevens en daarna vraag je aan de verkeersleider van het vliegveld: “KLM123 requests clearance for the flight to London Heathrow”.
In andere gevallen kan een verkeersleider contact met jou opnemen, bijvoorbeeld om je vliegrichting bij te stellen: “KLM123 turn right heading 120”. Als piloot herhaal je zo’n instructie om te laten weten dat je het gehoord en begrepen hebt. De belangrijkste reden waarom een verkeersleider jou aanwijzingen geeft is om het verkeer in de lucht op voldoende afstand gescheiden te houden en om jou goed binnen te loodsen op jouw bestemmingen en te zorgen dat er op drukke tijden voldoende tussenruimte tussen de binnenkomende vluchten is.
Dat maakt het online-vliegen toch wel echt interessant, nietwaar?

Virtual Airlines
Maar omdat jouw vlucht via de transponder te volgen is, kan er ook een log van jouw vlucht worden gemaakt. IVAO doet dat, maar ook Virtual Airlines, zoals KLM-VA, doen dat. Zo kun je een eigen logboek opbouwen. Of je kunt deelnemen aan evenementen, waarbij een aantal legs in bepaalde volgorde of onder bepaalde condities afgelegd moeten worden. Zo kunnen bij KLM-VA, omdat KLM een lange en rijke historie heeft, een aantal historische routes met historische toestellen gevlogen worden. Maar bijvoorbeeld ook een Europa-tour, waarbij alle belangrijke luchthavens van Europa worden aangedaan. Of je kunt deelnemen aan het vliegen van de schedules (de dienstregelingen) van de toestellen, waarmee KLM vliegt. En uiteraard kun je daarmee dan rangen, badges en certificaten verdienen.
Kijk rustig eens rond op de site van KLM-VA. Wij denken dat online vliegen een extra dimensie aan je hobby zal toevoegen.
Als je hulp nodig hebt bij de opstap naar online vliegen, dan zijn er ervaren stafleden, die je graag op weg helpen. Mail naar pca@klm-va.nl